16-05-07

15 mei

Vandaag hebben we een heel speciale tour gemaakt. we hebben het echte zwarte Zuid-Afrika gezien. Deze morgen is Ernest Hena, een bewoner uit de Township Gugulethu ons komen ophalen om het leven daar te tonen. We zijn er helemaal stil van geworden. We kregen de hele uitleg over het protest tegen de pasjeswetten. We stopten aan het memoriaal, een gedenksteen gebouwd voor “The Gugulethu Seven”. Dit waren zeven jongemannen die zich hadden opgegeven om voor hun land te vechten. Maar het was een val. Ze werden gewoon doodgeschoten door de politie terwijl iedereen er bijstond. We bezochten ook de plaats waar Amy Biehl is gestenigd. Dit was een 26-jarige Amerikaanse blanke uitwisselingsstudente. Zij kwam veel in de townships, steeds zonder problemen. Maar toen in 1993 was er een congres geweest tegen de Apartheid en iedereen was opgehitst en zij was de eerste blanke die ze tegenkwamen… een eigenlijk wel begrijpelijk, maar spijtig voorval. Haar ouders strijden nog steeds om de zwarten te helpen.

We reden ook naar Khayelitsha, de township waar ons Antje van komt. We zagen heel veel krotten. De buikmama van ons Antje heeft zelfs dit niet. Ze woont in een opvangtehuis. We hebben ook verschillende projecten gezien waar mensen werken om vooruit te komen. We hebben gepraat met moeders, elkaars kinderen bewonderd, de bed and breakfeast van Vicky bezocht. We zagen eigenlijk vanuit onze Westerse ogen miserie, maar de mensen zijn hier zo hoopvol en enthousiast. Er zijn al veel dingen veranderd, er worden huizen gebouwd en mensen die werken, kunnen ze kopen. Er is veel ondernemerstalent onder deze mensen, maar ze hebben nooit de kans gehad. We zouden hier nog zoveel over kunnen vertellen. We hebben zoveel sympathie voor deze mensen! Eigenlijk zou iedereen dit eens moeten kunnen zien!

10:11 Gepost door familie Slachmuylders in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

wat goed ! wat goed dat jullie dat jullie dit konden doen...de andere kant van dit bijzondere land verkennen. Wij zijn heel benieuwd naar jullie 'life' verhalen achteraf.
Geniet ervan daar met z'n vijven !

Gepost door: Niek, Erik, Eliah | 16-05-07

De commentaren zijn gesloten.